Tips


07-IMG_8828

Wist je dat….

Je zilver ook zonder te poetsen weer glanzend kan krijgen?
Neem hiervoor een kommetje en bekleed de bodem hiervan met aluminiumfolie.
Schep er 1-2 eetlepels soda op (of 1 zakje bakpoeder). Vul het geheel met kokend heet water en roer even. Het water begint te bruisen. Leg het zwart geworden zilver in het kommetje. Maak hierbij gebruik van een schuimspaan.
Wacht een paar minuten alvorens het zilver er weer uit te scheppen. Leg even te drogen op een keukenpapiertje en wrijf het hierna droog. Et voilá. Het zilver is niet zwart meer.

Ook een oven schoon gemaakt kan worden zonder te poetsen?
Drenk hiervoor een doek in ammoniak en laat het geheel een nachtje liggen in de oven. Je zal de volgende ochtend beginnen met een lach, want de vette aanslag veeg je nu zo weg.

Citroen gebruikt kan worden als bleekmiddel?
Om wit wasgoed weer stralend te krijgen kun je het een kwartiertje in heet water met een paar schijfjes erin citroen leggen.

Zure reinigingsmiddelen kalk en roest kunnen verwijderen?
Ook cola kan gebruikt worden voor dit doeleinde. Hoe sterker het zuur, hoe sterker deze kalk- en roest verwijderende werking is.
Dus heeft u nog een fles cola staan? Gebruik het spul om roest op metalen onderdelen van uw schip te verwijderen. Alles blinkt weer én uw tandglazuur blijft intact.

Bleekreinigers vooral geschikt zijn voor het wegbleken van verkleuringsplekken en het reinigen van moeilijk bereikbare plekken?
Bleekreinigers zijn namelijk in staat om zonder beweging, dus op een statische manier, vuil weg te bleken. Chloor moet niet gezien worden als een allesreiniger voor dagelijks gebruik. Wanneer je dit middel in te ruime mate gebruikt zal het irritatie van de huid, de ogen en de luchtwegen tot gevolg hebben. Bovendien ontstaat er het zeer giftige chloorgas wanneer het in contact komt met andere schoonmaakproducten zoals toiletblokjes, of wc eend. Ook de combinatie van chloor met urine kun je beter vermijden. Gebruik bleek dus in geringe mate, draag huishoudhandschoenen en maak er gericht gebruik van.

Je een roestvrije stalen afzuigkap zonder veel moeite kan laten glimmen?

Gebruiksvoorwerpen van rvs zijn populair in de keuken, maar na het schoonmaken blijven er vaak strepen achter.
Doe een beetje olie op gladde doek en wrijf ermee over het voorwerp. De strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een wasverzachter niet alleen dient om een lekker geur aan het wasgoed mee te geven?
Tijdens een wasbeurt wordt de was behoorlijk door elkaar geschud in de trommel. Daardoor kan de was hard of stug worden. Daarnaast kan het textiel hard worden doordat er kalkdeeltjes neerslaan op het wasgoed tijdens het drogen. Een wasverzachter zorgt ervoor dat het textiel weer zacht en soepel aanvoelt. Ze voorkomt bovendien dat synthetische stoffen (zoals nylon en acryl) statisch geladen worden. Deze stoffen kleven dan niet meer aan de huid. Een ander voordeel van wasverzachters is dat strijken eenvoudiger zal gaan, omdat het textiel minder kreukt. Bovendien wordt de levensduur ervan verlengd. Best wel handig al met al.